n. 11

EDITORIAL
LA CRISI I L’ENVEJA

Diuen que hi ha crisi. Ho diu el Basté de bon matí, que ho ha preguntat al Sala Martín; més tard ho comenten el Cuní i la Rahola; al migdia en fan conya els de Minoria Absoluta; ho anuncia el TN Migdia; hi insisteixen el Clapés i companyia que, a la tarda, pregunten als oients si els costa més d’arribar a final de mes; ho repeteix el TN Vespre, que amplia el que ja havíem escoltat al TN Migdia, i ho argumenten els tertulians informats de l’Àgora que, a la nit, acaben convencent els quatre gats que encara es resistien a creure-s’ho.
Som així: ara toca crisi, igual com fa un temps tocava Fira de Frankfurt, o Estatut, o Woody Allen que rodava a Barcelona, o… En aquest país, quan toca un tema hi aboquem tot l’arsenal, i ho fem amb la mateixa intensitat tant si es tracta d’una pel·lícula com d’una llei que pot afectar el futur de Catalunya.
En aquest número onze de BValls de Lletres, però, no hi trobareu ni una sola referència a la crisi. I és que les lletres, insensibles a la davallada del Down Jones, a les mesures de contenció de la despesa i a la revisió dels tipus d’interès, continuen bvallant al seu so. I nosaltres, ni que sigui per evitar-nos una més que justificada depressió, preferim afegir-nos al seu bvall i deixar-nos gronxar pels misteris que amaga la llengua dels ibers, o conèixer propostes innovadores que utilitzen les noves tecnologies com a eina de creació, o compartir les sensacions d’un professor conscient de la importància de fer bé la seva feina, o analitzar les mancances que poden fer inviable la supervivència de la nostra llengua en el futur, o buscar el nostre escriptor ideal, o afegir-nos a la crida d’un amant del setè art per evitar que ens tanquin el cinema de Valls, o gaudir de petites històries que recreen sensacions o espais que ens resulten molt i molt propers, o visualitzar situacions que, de tan estrambòtiques, ens semblen extretes de la realitat d’aquest curiós país nostre.
Però, tot i esquivar el tema de la crisi, no ens podem estar de parlar de les eleccions americanes, l’altre tema estrella de la temporada. Doncs sí, com el Basté, el Basas o la Raquel Sans, viatgem a l’altra banda de l’Atlàntic de la mà d’un col·laborador que ens fa veure les curioses coincidències entre la civilització de l’antiga Roma i la de la novíssima Amèrica del Nord.
I és que, igual com l’imperi romà, ningú pot negar la influència del gegant americà en la resta del món: si fins i tot a Valls hi ha canalla que per Tots Sants es disfressa i va per les cases preguntant allò de “llaminadura o entremeliadura?”, el trick or treat de les pelis americanes (bé, desenganyem-nos, de fet pregunten truco o trato?)!
I, certament, aquest imperi nord-americà, com el romà, és capaç de provocar les reaccions més oposades: la ràbia i el fàstic quan, impotents, assistim a espectacles com el de Guantánamo, però, alhora, l’enveja més sana quan, només quaranta-cinc anys després d’aquell històric “I have a dream” de Luther King, observem com un negre esdevé el president d’aquell país. L’enveja diuen que és un pecat capital, però als catalans, que tres dècades després de la mort del dictador encara esperem que el govern espanyol anul·li el judici al president Companys, ens l’haurien de perdonar d’ofici.

Índex del darrer número:
editorial: La crisi i l'enveja.
vells mites, noves versions: Josep Lluís - El món romà com a referent a la campanya electoral americana.
versatge:Josep M. Pallàs -El professor.
el lector ideal: Noemí Moncunill -Buscant l'escriptor
al peu de la lletra: Noemí Moncunill - La llengua dels ibers.
(parèntesi): Jesús M. Tibau (El Barbes; La muntanya més gran del món), Carles Vall (Carla), Òscar Palazón (El coit imperfecte).
de vells treballs: Roger Roig César -Jocs lingüístics: perill d'addi(c)ció! Els acrònims i els encasts ens poden oferir resultats sorprenents.
report: Jordi Ferré - La literatura 2.0 una nova forma d'escriure?
el cineparàgraf: Marcel Banús -S.O.S ... --- ...
treu la llengua: Xavier Rull - La situació sociolingüística a Catalunya: de tres potes, coixos d'una i mitja.
freakandó: Xoi Mangoi - Les tertúlies literàries de Mas Miquel i Manel Maria Intríngulis - El castellà en perill a Catalunya.
al nostre gust: Núria Monné /El camí del far); Fina Masdeu (El silenci dels arbres).

Consell de redacció de balls de lletres n. 11: Claustre de Bofarull,   Jordi de Bofarull, Eva Busquets, Míriam Culleré, Teresa Guasch, Anna Montserrat i Joan Guasch (ponent de la comissió). 
Aquest número ha estat dissenyat i maquetat per l’Àlex Rull.
Hem comptat amb les col·laboracions de: Marcel Banús, Mònica Batet, Jordi Ferré, Josep Lluís, Fina Masdeu, Noemí Moncunill, Núria Monné, Òscar Palazón, Josep M. Pallàs, Roger Roig, Xavier Rull, Jesús M. Tibau, Carles Vall i la fotografia de portada de Marc Domingo. Fashion victim.
PRESENTACIÓ DE LA REVISTA: Sala d'actes de l'IEV el 18 de desembre de 2008

Si cliqueu sobre el seu nom podreu anar al bloc.


1 comentari:

Jesús M. Tibau ha dit...

que vagi molt bé la presentació.