núm. 10


EDITORIAL
“Els petits canvis són poderosos”
Els que tenim una edat (sí, tots en tenim una, però ja ens entenem!) recordem un personatge de TV3 a qui anomenaven capità Enciam que es dedicava a conscienciar petits i grans sobre les bondats del reciclatge. El capità Enciam, després de derrotar el seu etern enemic, el contaminador Blai Brossa, sentenciava: “Els petits canvis són poderosos!”. I tenia raó.
Sovint tendim a pensar que coses tan importants com el medi ambient, la justícia, l’educació o… la llengua, no van amb nosaltres. Sembla com si tots aquests conceptes inabastables gaudissin de vida pròpia i que nosaltres, pobres mortals, no tinguéssim cap possibilitat de canviar-los o de modificar-ne el curs; com a molt i en el millor dels casos ens atrevim a delegar responsabilitats i deixem anar un “això és cosa de l’Ajuntament!” (o de la Generalitat, o de Madrid, o de Brussel·les…); algú, perduda absolutament la fe en les institucions, fins i tot aventura un “Déu dirà!”.
Nosaltres, com el capità Enciam, pensem, però, que sí que podem influir en l’evolució d’aquests afers; de fet, hi influïm encara que no vulguem. Un exemple: en aquest desè número de BValls de Lletres parlem d’un projecte interessant, el voluntariat lingüístic. És evident que tots no podem -o no volem- fer de voluntaris, però sí que podem parlar amb les persones que arriben de l’altra punta del món en català, o no. És a dir: podem afavorir la cohesió social i sumar parlants al català, o no. Fem el que fem, la nostra actuació tindrà conseqüències per a la Llengua en majúscules, igual com separar el plàstic o tancar l’aixeta de la dutxa quan ens ensabonem té conseqüències per al Medi Ambient. És allò que ens deien, també fa una pila d’anys, en una campanya institucional: “Depèn de tu!”. I és que hem passat d’una època en què ens feien els únics responsables de l’evolució del país a una altra en què hem abdicat les nostres responsabilitats.
Els bvallencs, tossuts com som, no abdiquem el dret de poder fer tot el que ens vingui de gust en la nostra llengua, fins i tot editar una revista on poder compartir, com si d’un club de lectura es tractés, les nostres lectures (o les nostres experiències o les nostres anàlisis o…) personals amb altres vallencs. Dit així no sembla gaire cosa, però si ens aturem a pensar quantes paraules, quantes lectures, quantes experiències tenim la possibilitat de compartir, arreu dels Països Catalans, en una llengua comuna, potser sí que, com els milions de gotes d’aigua que s’escolen pel forat de la dutxa, ens adonarem de la importància de les nostres petites actuacions dia rere dia, situació rere situació.

Índex del darrer número:
editorial - Els petits canvis són poderosos.
vells mites, noves versions: Jaume Sugrañes - El mite del Tàntal.
una de freda i una de calenta: Roser llagostera - El català a la taula.
versatge: Joaquim Pellejà - És abril, matinada...
el lector ideal: Mònica Batet - Els deu llibres més venuts.
entrevista: Claustre de Bofarull - Entrevista a Òscar palazón.
el cineparàgraf: Marcel Banús - Raig blau.
(parèntesi): Rafael Santiago - Ciutat, ciutat; Noemi Bages - Fugir voldria;  Imma Cisa - Véns de lluny, L'última partida; Clara Negren -Líquid Amniòtic.
treu la llengua: Teresa Rull - Voluntariat per la llengua, Jordi Pujol i Nadal -La invenció del voluntariat lingüístic.
report: Jaume Llambrich -La literatura a la xarxa.
freakandó: Xoi Mangoi - Galeria de lletrats: Josep M. Arévalo;
al peu de la lletra: Montse Sanabra -El club de lectura de l'APA de l'IES Narcís Oller.
al nostre gust: Cèlia Marcos (La suma de los dias), Júlia Recasens (A la platja de Chesil), Montse Salvadó (El noi del pijama de ratlles).
Consell de redacció de balls de lletres n. 10: Claustre de Bofarull, Jordi de Bofarull, Eva Busquets, Míriam Culleré, Teresa Guasch, Anna Montserrat i Joan Guasch (ponent de la Comissió).
Aquest número ha estat dissenyat i maquetat per l’Àlex Rull i la Georgina So.
Hem comptat amb les col·laboracions de: Marcel Banús, Noemí Bages, Mònica Batet, Imma Cisa, Roser Llagostera, Jaume Llambrich, Cèlia Marcos, Joaquim Pellejà, Jordi Pujol, Júlia Recasens, Teresa Rull, Montse Salvadó, Montserrat Sanabra, Rafael Santiago i Jaume Sugrañes i la fotografia de portada de Marcial Grande. Entre dos mons.
PRESENTACIÓ DE LA REVISTA: Sala d'actes de l'IEVel 19 de juny de 2007
 
Presentació a càrrec de: Roger de Gràcia, caçador de paraules.
Si cliqueu sobre el seu nom i sobre caçador podreu anar als blocs.