núm. 4


EDITORIAL

Bvalls de llibres?
Algú va decidir un dia que l’any 2005 havia de ser l’any del llibre. De la mateixa manera com es fa en el dia mundial de la salut, el dia del nen, de la mare, o de la dona, es tracta de donar suport a qui, pel que sigui, comencen o estan en aquesta “cursa social” que és el món en inferioritat de condicions i necessiten cert reconeixement.
A partir d’una senzilla regla de tres hem de deduir doncs que “el llibre” és quelcom que s’ha d’ajudar a tirar endavant perquè s’ha quedat enrere. Si no hi ha anys dedicats a l’ordinador, o al futbol, o a la televisió escombraries és potser perquè no ho necessiten i, per tant, això vol dir que el llibre sí que necessita un “any de”.
Un cop reconegut el dret d’”el llibre” a tenir tot un any en honor seu el problema que se’ns pot presentar és: hem de comprar més llibres o n’hem de llegir més?. Què és el que està en crisi, el llibre o la lectura?. Segons es diu, cada any es venen més llibres i cada any hi ha més editorials que en publiquen per a tots els gustos. En canvi, les mateixes estadístiques també mostren l’alarmant manca d’hàbit de lectura entre la nostra població. És normal que en una mateixa societat es venguin cada cop més llibres i també cada cop se’n llegeixin menys?
Potser el que caldria fer és decretar “l’eternitat de la lectura”, fomentar espais i estones per a poder gaudir llegint, hàgim adquirirt o no “llibres”.
Nosaltres us proposem “lectura”, un tast on hi ha una mica de tot i que us ajudarà, si voleu, a reflexionar i passar una bona estona, encara que tingueu la darrera edició del Quixot a la prestatgeria.
BValls de Lletres
Índex del darrer número:
editorial - BValls de llibres?
versatge: Joan-Josep Miracle - A l'estació.
de vells treballs: Roger Roig - Màrius Serra, enigmista i escriptor.
vells mites, noves versions: Joana Zaragoza - Viatges i herois.
al peu de la lletra: Júlia Recasens - Els viatges d'Edith Warton i Aurora Bertrana al Marroc: Cartografies de l'ànima.
(parèntesi): Anna Gibert - Diari del Transiberià; Adolf Iglésies - Cronologia de l'enyor.
report: Josep Martí i Baiget -Maig de 1887.
el comptafils: Xavier Rull - El terme "globalització" vol dir tot el que vol dir? 
una de freda i una de calenta: Roser llagostera - Mòbils.
el lector ideal: Mònica Batet - L'accident de la lectura.
el cineparàgraf: Marcel Banús - Benvingut, mister Lauren!.
treu la llengua: Pere Navarro - Al camp de Tarragona parlem valencià.
eines:  Anna Montserrat - El contracte.
curts lingüístics:  Xoi Mangoi - La mida sí que importa.
freakandó: Pat Ètica - Poesia, ets tu?
al nostre gust: Júlia Recasens (Sal Grossa); Fina Masdeu (Purgatori); Teresa Rull (Nivell...); Monserrat Sanabra (La meitat de l'ànima)
Consell de redacció de balls de lletres n. 5: Claustre de Bofarull, Jordi de Bofarull, Eva Busquets, Xènia Bussé, Míriam Culleré, Anna Gibert, Teresa Guasch, Marcel Banús, Anna Montserrat i Joan Guasch (ponent de la Comissió).

Aquest número ha estat dissenyat i maquetat per l’Àlex Rull.
Hem comptat amb les col·laboracions de: Mònica Batet, Alfons esteve, Francesc Esteve, Gabriel Guasch, Roser Llagostera, Júlia Recasens, Roger Roig, Teresa Rull, Xavier Rull i Núria ventura i la fotografia de portada del Ferran lozano. No perdem la compostura!. Rabins atents al canvi de guàrdia (Buckingham).

PRESENTACIÓ DE LA REVISTA: Sala d'actes de l'IEV
Presentació a càrrec de: